Vyrai – iš Marso, moterys – iš Veneros?

Natalia Lopez Moratalla yra Biochemijos ir Molekulinės biologijos fakulteto profesorė, daugybės straipsnių ir mokslinių knygų autorė. Naujausioje knygoje ji aptaria vyro ir moters smegenų panašumus bei skirtumus.

Vyrai – iš Marso, moterys – iš Veneros?

Problemoms spręsti smegenys renkasi dvi strategijas: dvejopai apdoroja informaciją, mus pasiekiančią iš išorės, ir jau turimą. Kiekvienas žmogus mąsto dviem būdais: vienu intuityvesniu ir empatiniu, kitu – „šaltu“, analitiniu. Apskritai mums, moterims, lengvesnis yra pirmasis būdas, o vyrams antrasis, tačiau žmogus yra abiejų darna.

Ką veikia moteris mokslo srityje, kurioje dauguma vyrai?

Kai pradėjau prieš kokius 40 metų dirbti, taip ir buvo, bet dabar taip nėra. Yra puikių mokslininkių, vadovaujančių stiprioms grupėms.

Mokslui viskas žinoma?

Eksperimentinio mokslo šakos daug pasako apie Visatos ir gyvybės egzistavimo dėsnius. Žmogaus protas juos gali pažinti ir klausti „kodėl?“ ir „kam?“

Kokia tiesa apie žmogų?

Dievas myli kiekvieną ir pašaukia gyventi per tėvų abipusę meilę, kad būtų laimingas.

Krikščioniška ir mokslinė?

Taip. Maža to, dabartiniam mokslui skubiai reikalingi krikščionys, kad neužmirštų pamatinių vertybių ir tobulėtų.

Ar savo moksliniame darbe esate susidūrusi su tikėjimo ir proto prieštara?

Niekada. Priešingai: žydų ir krikščionių tradicija, ypač Pradžios knyga, man atstoja tą šviesą horizonte, kuri ragina ieškoti išsamių atsakymų.

Kamieninių ląstelių taikymas ligoms gydyti: mitas ar tikrovė?

Pasaulio viltys, kad itin sunkios ligos gali būti išgydomos embrioninių ląstelių ar terapinio klonavimo dėka, jau išgaravo. Moksle triumfavo protas ir pasitvirtino spėjimas apie kamieninių ląstelių poveikį tam pačiam organizmui, tai yra suaugusiojo kūne jos atkuria sergančias ląsteles.