Aprobuotas stebuklas, priskirtas pal. Chosemarijai

Grudžio mėn. 20 d., popiežius Jonas Paulius II aprobavo Šventųjų bylų Kongregacijos dekretą dėl pal. Chosemarijos stebuklo. Tai sunkios profesines ligos (spindulinio dermatito), kuria sirgo gydytojas Manuel Nevado Rey, stebuklingas išgijimas. Liga išnyko 1992 m. lapkritį, prašant pal. Chosemarijos užtarimo.

2002 12 20

Šiandien Jonas Paulius II aprobavo Šventųjų bylų Kongregacijos dekretą dėl palaimintojo Josemaria Escriva stebuklo. Tai sunkios profesines ligos (spindulinio dermatito), kuria sirgo gydytojas Manuel Nevado Rey, stebuklingas išgijimas. Liga išnyko 1992 m. lapkritį, prašant palaimintojo Josemaria Escriva užtarimo.

Spindulinis dermatitas

Spindulinis dermatitas – tai gydytojams būdinga liga, išsivystanti, kai jų rankas ilgą laiką veikia jonizuojanti spinduliuotė. Tai evoliucionuojanti, progresuojanti ir ilgainiui odos vėžį sukelianti liga. Spindulinis dermatitas nėra išgydomas. Taikomos tik chirurginės intervencijos, t.y. odos audinio persodinimas arba paveiktų rankų dalių amputacija. Iki šiol medicinos literatūroje nėra užfiksuota nė vieno staigaus vėžinio spindulinio dermatito išgijimo atvejo.

Išgijimas

Gydytojas Manuel Nevado Rey yra ispanų tautybės medikas, gimęs 1932 m. Jis yra chirurgas traumatologas, apie 15 metų operavęs lūžius ir kitus sužalojimus, o jo rankas buvo nuolat veikiamos jonizuojančios spinduliuotės. Nuo 1956m., itin padažnėjo šių jo atliekamų operacijų skaičius. Pirmieji dermatito simptomai pasireiškė 1962 m. Ligai progresuojant ir rankoms tampant vis labiau pažeistoms, apie 1984 m. gydytojas turėjo apsiriboti tik nedidelėmis chirurginėmis operacijomis, o 1992 m. visiškai nustojo operavęs. Gydytojui Nevado nebuvo taikytos jokios gydymo priemonės.

1992 m. lapkritį gydytojas Nevado susipažino su Luis Eugenio Bernardo, agronomijos inžinieriumi, dirbančiu Ispanijos valstybinėje įstaigoje. Luis, sužinojęs apie Manuel ligą, pasiūlė jam Opus Dei įsteigėjo maldos kortelę, kuris 1992 m. gegužės 17 d. buvo paskelbtas Palaimintuoju, ir paskatino melsti jo užtarimo, prašant, kad liga išnyktų.

Palaimintojo Josemaria užtarimas

Nuo tada gydytojas Nevado pradėjo kreiptis į palaimintąjį Escriva prašydamas jo užtarimo. Praėjus kelioms dienoms po minėto susitikimo, gydytojas Nevado su žmona išvyko į Vieną, į medikų suvažiavimą. Aplankė keletą bažnyčių, kuriose aptiko palaimintojo Josemaria maldos kortelių. ,,Tai mane sujaudino,- teigia gydytojas Nevado,- ir paskatino dar labiau melstis už savo išgijimą”. Nuo tos dienos, kai pradėjo prašyti palaimintojo Josemaria pasveikimo malonės, rankų būklė palaipsniui ėmė gerėti, ir po 15 dienų sužalojimai visiškai išnyko. Gydytojas Nevado visiškai išgijo, ir jau 1993 m. sausį be jokių trukdžių vėl pradėjo operuoti.

Kanoninis procesas

Badajoz arkivyskupijoje, kur gyvena Dr. Nevado, 1994 m. buvo užbaigtas kanoninis procesas dėl šio išgijimo. 1997 m. liepos 10 d. Šventųjų bylų Kongregacijos medicinos Komisija vienbalsiai diagnozavo: “lėtinis, negrįžtamas trečios sunkumo stadijos vėžinis spindulinis dermatitas”. Tai, be abejo, lemtinga prognozė. Visišką paciento išgijimą, patvirtino objektyvūs 1992 m., 1994 m. ir 1997 m. atlikti tyrimai. Medicinos Komisija šį atvejį pavadino ,,labai greitu, visišku ir galutiniu, moksliškai nepaaiškinamu pasveikimu.”

1998 m. sausio 9 d. Teologų patarėjų neeilinis kongresas vienbalsiai stebuklą priskyrė palaimintajam Josemaria Escriva. 2001 m. rugsėjo 21 d. Kardinolų bei vyskupų paprastoji kongregacija patvirtino tą nuosprendį.