Roma atveria duris

Likus savaitei iki palaimintojo Josemarios Escivos kanonizacijos ceremonijos, numatytos spalio 6 d. 10 val., baigiami pasiruošimo darbai, kad maldininkų atvykimas būtų sklandus. Organizacinis komitetas tikisi atvyksiant apie 230 000 tikinčiųjų iš 84 tautų. Komiteto duomenimis, 40% dalyvių yra jauni žmones, kurie apsistos kempinguose, sporto klubuose, parapijose ir kitose panašiose vietose Romoje ar jos priemiesčiuose.

Organizacinis komitetas tikisi atvyksiant apie 230000 tikinčiųjų iš 84 tautų.

Įvairių tautybių dalyviai

Spalio 1 d. lauliama atvykstant pirmųjų ne Italijos grupių. 500 japonų atvyks tą dieną ir pasiliks Romoje iki spalio 8 d. Iš Rusijos atvyksta 30 žmonių grupė: katalikų, protestantų ir stačiatikių, keliaujančių automobiliais iš Sankt Peterburgo, Maskvos ir Rostovo. Jie apsistos romiečių šeimose programos ,,Bienvenido a mi casa” (Sveiki atvykę į mano namus) dėka. Programa skirta neturtingiems dalyviams. Grupė šeimų iš Katanijos (Sicilia) atvyks į Romą vagonėliais.

Daugiau nei 10 000 žmonių iš įvairių Viduržemio regiono vietų (Marselio, Barselonos, Palermo, Valencijos, Korsikos, Malagos) į Amžinąjį Miestą atplauks aštuoniais laivais, kurie prisišvartuos Civitavecchia uoste. Pirmą kartą Romos uostas bus skirtas keleivių priėmimui. Šie keleiviai gyvens laivuose ir į šv. Petro aikštę vyks traukiniu. Šia proga uosto vadovybė ir Civitavecchia savivaldybė paruošė šventinių renginių programą spalio 6 d., kurioje tarp daugelio kitų numatytas ir vieno molo dedikavimas naujam šventajam.

Tarp dalyvių iš Afrikos išsiskiria 180 žmonių grupė iš Demokratinės Kongo Respublikos. Po kanonizacijos Kongo grupė kartu su dalyviais iš kitų šalių melsis už taiką savo šalyje padėkos Šv. Mišiose Trastevere Šv. Marijos bazilikoje spalio 9 d. 10 val.

Komiteto duomenimis, apie 5000 žmonių atvyksta iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Amerikiečių grupėje yra ir roko grupė iš Mičigano ,,Kitchen Queen”, šią vasarą surengusi labdaros koncertą, kad prisidėtų prie kelionės į Romą išlaidų padengimo žmonėms iš įvairių Centrinės Amerikos šalių.

Tarp Švedijos grupės narių 31 yra Stoholmo katedros choro dalyvis. Šis choras kartu su kitais 35 chorais dalyvaus kanonizacijos ceremonijoje ir padėkos Šv. Mišiose. Švedų choras atvyks į Romą likus dviem dienom iki kanonizacijos, kad galėtų dalyvauti ekumeninėje ceremonijoje šv. Petro bazilikoje 700-ųjų šv. Brigitos gimimo metinių proga.

Iš Madrido, vyskupijos, kur palaimintasis Escriva 1928 m. spalio 2 d. įsteigė Opus Dei, keli tūkstančiai žmonių atvyks autobusais ir kitomis transporto priemonėmis. Kai kurie iš jų dalyvauja vyskupijos piligriminėje kelionėje, kuriai vadovauja kardinolas Antonio Maria Rouco. Iš Madrido bus ir apie šimtas studentų, kurie norėdami padengti kelionės išlaidas, pardavinėjo sulankstomas kėdutes spalio 6-os ir 7-os dienos ceremonijoms.

Šimtai savanorių

Civitavecchia savivaldybė paruošė šventinių renginių programą spalio 6 d., kurioje tarp daugelio kitų numatytas ir vieno molo dedikavimas naujam šventajam.

Svarbus vaidmuo priimant maldininkus tenka savanoriams, 1850 jaunuolių, iš kurių 500 yra romiečiai. Šių užduotis – padėti savo kolegoms užsieniečiams. Tarp savanorių yra ir ne katalikų. ,,Aš esu savanorė dėl dėkingumo palaimintajam Escriva”, - sakė 29 m. Annalisa Panio. ,,Toks gyvenimas man spalvingesnis. Skirti bent šiek tiek laiko kitiems, turtina dvasiškai, nors tas bendradarbiavimas ir būtų tik lašas kitų žmonių poreikių vandenyne. Norėčiau, kad mano vaikai dalyvautų savanoriškoje veikloje”.

Savanoriai atvyksta į Romą nuo spalio 29 d., ir jų grupės nakvos Castelnuovo di Porto Civilinės apsaugos departameno patalpose, Tarptautinėje studentų rezidencijoje (RUI) ir patalpose skirtose Divino Amore šventovės maldininkams. Renginių programa savanoriams, kurie pasiliks Romoje iki spalio 10 d., numato ir maldos laiką.

Roma atveria duris

950 romiečių šeimų dalyvauja programoje ,,Bienvenido a mi casa”. Šios šeimos priims gyventi pavienius asmenis ar šeimas, kurias jiems paskirs Komitetas. Progama skirta vargingesniems maldininkams. ,,Romiečių šeimos turi seną svetingumo tradiciją,- aiškina Federica Paolini, bendradarbiaujanti programoje. ,,Daugeliui iš mūsų Opus Dei įsteigėjas buvo tikras tėvas. Jo dėka mes supratome, kad Bažnyčia yra viena šeima, ir dėl to svetingumas kyla spontaniškai. Esu įsitikinusi, kad tai bus nuostabi patirtis visiems”.

Didesnės grupės bus apgyvendintos kitų organizacijų pasiūlytose patalpose, pvz., 12 000 žmonių apsistos Romos bei Lazio rajono parapijose ir mokyklose.

Projekto Harambee 2002 pristatymas

Kanonizacijos kontekste bus pristatytas projektas ,,Harambee 2002”, tai yra, solidarumo fondas, skirtas švietimo projektų Afrikoje finansavimui spalio 6 d. maldininkų paramos dėka. Pristatymas vyks spalio 4 d. Nacionalinėje šv. Cecilijos akademijoje (Via della Conciliazione 4, 21 val.). Renginyje žada dalyvauti MamaNgina Kenyatta, Jomo Kenyatta, pirmojo Kenijos prezidento nepriklausomybės metais, našlė.

Kaip gauti pinigų

Kaip matoma iš žinių, gaunamų Organizaciniame komitete, kelionė į Romą iš daugelio maldininkų pareikalavo nemažai pastangų.

Štai 300 valstiečių iš Valle de Canete, Peru sritis, kur yra labai paplitęs pamaldumas palaimintajam Josemaria, atvejis. Aldegunda Esperanza Chumpitaz de Orellana pasakoja, kad norėdami vykti į Italiją, turėjo užsiimti įvairiais darbais, pavyzdžiui gaminti ir pardavinėti po 7000 ,,picarones” (tai tipiški saldumynai, gaminami iš cukinijos, mielių ir miltų).

Noel Macaraeg yra jaunas filipinietis, sergantis leukemija. Jis – jauniausias 10-ies vaikų šeimoje, turinčioje pamaldumą naujam šventajam. Jo brolis Raul kreipėsi pagalbos į fondą ,,Make a Wish Foundation”, t. y., Šiaurės Amerikos institucija, skirta padėti įgyvendinti jaunuolių, sergančių nepagydomomis ligomis, norus. Noel troškimas buvo dalyvauti kanonizacijoje kartu su savo šeima. Pasimeldus palaimintajam, noras išsipildė, ir fondas finansavo Noel, jo dviejų brolių ir mamos kelionę. ,,Esam visi labai laimingi”,-sako jis.

950 romiečių šeimų dalyvauja programoje ,,Bienvenido a mi casa”. Šios šeimos priims gyventi pavienius asmenis ar šeimas, kurias jiems paskirs Komitetas. Progama skirta vargingesniems maldininkams.

Miguel Chiguichon yra sodininkas iš Gvatemalos. Jau 7 mėnesius kiekvieną šeštadienio popietę po savo darbo plovė mašinas. Už gautus pinigus galėjo pirkti bilietą į Romą.

Natividad ir Javier Isorna yra daugiavaikės šeimos iš Santiago de Compostela (Ispanija) tėvai. Kad galėtų užmokėti už kelionę į Romą, atidarė ,,namų taupyklę”, kurioje paliekamos tėvų ir vaikų santaupos bei pinigai, gauti už papildomus darbus, atliktus prieš kanonizaciją. Chus (16 m.) pasakoja: ,,Tėtis ėmė daryti filloas (tipiškas Galicijos patiekalas), mama kepė saldumynus ir vedė privačias pamokas. Aš ėjau prižiūrėti seno žmogaus, o savaitgaliais kartu su sese Paola užsiėmėm kitais darbais. Taip pat prižiūrėjom vaikus švenčių ir priėmimų metu. Rezultatas – trys vyriausios seserys jau gali padengti savo kelionės išlaidas. Dabar turime ir toliau dirbti, kad padėtume kitiems gauti pinigų”.

Lucille Gaudette, moteris iš Quebec (Kanada), tikėjosi dalyvauti kanonizacijoje, bet negalės, nes serga vėžiu. Ponia Gaudette nusprendė, kad jos dalyvavimas bus duoti savo santaupas jos miesto jauniesiems maldininkams.

Kanonizacijos kontekste bus pristatytas projektas ,,Harambee 2002”. Renginyje žada dalyvauti MamaNgina Kenyatta, Jomo Kenyatta, pirmojo Kenijos prezidento nepriklausomybės metais, našlė.