Escriva.org: interneto puslapis su šv. Chosemarijos raštais

Šv. Chosemarijos raštai padeda ieškoti Dievo eilinio gyvenimo aplinkybėse. Prieiga prie šventojo raštų internete padaro jo žinią dar paprasčiau pasiekiamą.

Šv. Chosemarijos raštų interneto puslapyje jau skelbiami ir į lietuvių kalbą išversti raštai: Kelias (pirmoji ir populiariausia šv. Chosemarijos knyga, pirmąsyk ispanų kalba išleista 1939 m.), Vaga, Dievo bičiuliai, Kristus eina pro šalį, Šventasis Rožinis, Kryžiaus kelias, Mylėti Bažnyčią. Kai kurie jo raštų vertimai prieinami tik naujajame puslapyje, nes iki šiol dar nebuvo atspausdinti: tai homilijų rinkinys Mylėti Bažnyčią bei Šventojo Rožinio šviesos slėpinių apmąstymai.

Kiti šv. Chosemarijos raštų vertimai į lietuvių kalbą (pvz., Kalvė, Pokalbiai su mons. Eskriva de Balageru) tebėra rengiami. Net jeigu kuris nors tekstas lietuvių kalba dar nėra parengtas, escriva.org puslapyje pateiktos nuorodos į prieinamus tekstus originalo kalba bei atitinkamus vertimus kitomis kalbomis. Nauji homilijų, meditacijų ir laiškų vertimai leidžia dar giliau pažinti šv. Chosemarijos paveldą. Be to, Istorinis šv. Chosemarijos Eskrivos institutas teberengia kai kurių raštų pirmąjį leidimą originalo (ispanų) kalba.

Pradžios puslapis

Pažinti šv. Chosemarijos žinią

Raštų puslapis turi keletą pagalbinių funkcijų bei pasižymi paprastumu bei neapkrautu dizainu.

Tie, kurie ieško kurios nors konkrečios šv. Chosemarijos citatos, galės pasinaudoti escriva.org puslapyje esančia paieškos sistema. Tai padės surasti norimą tekstą greičiau ir veiksmingiau.

Tie, kurie norėtų pasisemti minčių kuria nors konkrečia tema, ras detalią dalykinę rodyklę, nukreipiančią tiesiogiai į šv. Chosemarijos žodžius ta konkrečia tema.

Dalykinė rodyklė

Panašiai veikia ir elektroninė Šventojo Rašto tekstų rodyklė. Pateikiamas Šventojo Rašto knygų bei eilučių sąrašas, kurios susietos su konkrečiomis šv. Chosemarijos raštų pastraipomis. Taip daug lengviau surasti šv. Chosemarijos mintis apie Evangeliją, pavyzdžiui, apie Apreiškimą Mergelei Marijai, turtingo jaunuolio istoriją arba stebuklingąją žūklę. Taip pat greitai galite surasti jo mintis apie dvasinę kūdikystę, džiaugsmingumą, apsimarinimo prasmę ir pan.

Šventojo Rašto tekstų rodyklė

Pagalba krikščioniškai gyventi

Šv. Chosemarijos raštai padeda melstis: apmąstyti šv. Rožinio slėpinius ar Kryžiaus kelio stotis, arba puoselėti mąstymo maldą susitelkiant ties viena iš daugelio aktualių temų, kurias šventasis apmąstė savo maldoje. Susipažinę su homilijomis, surinktomis rinkiniuose Kristus eina pro šalį, Dievo bičiuliai arba Mylėti Bažnyčią, patirsime tai, apie ką šv. Chosemarija rašė Kalvės 754 punkte:

Atsiversdamas šventąją Evangeliją, galvok, kad tai, kas čia pasakojama – apie Kristaus darbus ir žodžius, – turi ne tik žinoti, bet ir gyventi. Viskas, kiekviena papasakota akimirka, fragmentas po fragmento, yra surinkta tam, kad tai įkūnytum konkrečiose savo gyvenimo aplinkybėse.

– Viešpats pašaukė mus, katalikus, kad sektume Juo iš arti, o šiame šventame Tekste randi Jėzaus gyvenimą; be to, ten turi rasti ir savo gyvenimą.

Taip tu išmoksi kaip Apaštalas kupinas meilės klausti: „Viešpatie, ką nori, kad daryčiau?...“ – Dievo Valią! – girdėsi savo sieloje aiškų atsakymą.

Taigi imk Evangeliją kasdien ir skaityk ją bei gyvenk ja kaip konkrečia norma. – Taip elgėsi šventieji.

Opus Dei steigėjo stilius šiuose raštuose įvairus – kartais tai glaustos frazės asmeniniam apmąstymui, kartais – homilijos, interviu arba akademinės kalbos. Vis dėlto, formų įvairovėje ryški raštus siejanti mintis: „Mano vaikai, patikėkite manimi, kad kai krikščionis atlieka su meile pačią įprasčiausią pareigą, ji prisipildo Dievo antgamtiškumo. Todėl aš ir tvirtinu, ir kalu jums į galvą, kad krikščionio pašaukimas – tai kurti skambią poeziją iš gyvenimiškos prozos. Mano vaikai, horizonte, regis, susilieja dangus ir žemė. Bet ne, iš tikrųjų jie susijungia jūsų, šventai gyvenančių paprastą gyvenimą, širdyse“ (Pokalbiai, 116).